Juhlavuosi 2022 - Sauvon kirkko 550 vuotta

Sauvon kirkon alttariseinällä olevan tekstin mukaan kirkko koristeltiin, seinä- ja kattomaalauksilla, ja omistettiin pyhälle Klemensille totisena Herran vuonna 1472. Siten on aika viettää 550-vuotisjuhlia, jotka jakautuvat koko vuodelle.

Kirkko ei ole Sauvon ensimmäinen, vaan samalla mäellä on ollut sitä ennen ainakin yksi puurakenteinen kirkko. Sauvon historiallinen aika alkaa vuodesta 1335, jolloin seurakunta oli jo niin vakiintunut, että kirkkoherra saattoi lahjoittaa maatilan Turun tuomiokirkolle. Siten on oletettavissa, että ensimmäinen kirkko on rakennettu jo joskus 1200-luvun jälkipuoliskolla. Nykyisessä kirkossa on sen edeltäjästä – tai edeltäjistä – jäljellä kalkkivinen kasteallas.

Juhlavuoden erityisjumalanpalveluksia

Kirkkorakennus on rakennettu, jotta seurakunta voisi kokoontua jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin. Siksi Sauvon kirkkoa juhlitaan jumalanpalveluksilla pitkin vuotta. Juhlavuoden messut näet tästä linkistä.

Luentoja kirkon eri vaiheista

Sauvon kirkkoa on vuosisatojen varrella korjattu ja kehitetty.  Juhlavuoden luennot kertovat korjauksista ja uudistuksista kirkkoon lahjoittaneista henkilöistä, seinämaalausten apostoleista ja profeetoista sekä Sauvon kirkonkylän synnystä ja kehityksestä.
Lisätietoja luennoista saat tästä linkistä.

Kirkossa näyttely kesällä

Kesällä kirkossa oli Kirkollisia esineitä yhdeksältä vuosisadalta -näyttely. Näyttelyssä esillä olleeseen esineistöön voit tutustua tästä linkistä.

Kuvakooste kirkon ikkunoiden, itäpäädyn ja alttarilaitteen kunnostuksesta 2013-2014

Yotubessa Paimion seurakunnan kanavalla on vajaan 14 minuutin kuvakooste Sauvon kirkon ikkunoiden, itäpäädyn ja alttarilaitteen kunnostuksesta vuosina 2013-2014. Kalle Elonheimon kuvaamaan ja koostamaan äänettömään videoon pääset painamalla tätä linkkiäLinkki avautuu uudessa välilehdessä tai etsimällä Youtubesta "Sauvon kirkon kunnostus 2013-2014".