Pyhäinpäivän Kynttiläkirkko klo 18 Paimion kirkossa

la 31.10. kello 18.00 - la 31.10. kello 19.30
Paimion kirkko

Koronatilanteesta johtuen Paimiossa järjestetään kaksi Kynttiläkirkkoa: klo 16 ja klo 18. Kynttiläkirkoissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia.

Ensimmäinen Kynttiläkirkko on klo 16  Paimion kirkossa. Tässä tilaisuudessa luetaan vainajien nimet, joiden kuolinpäivä on ennen 28.3.2020.

Toinen Kynttiläkirkko on klo 18 Paimion kirkossa. Tässä tilaisuudessa luetaan vainajien nimet, joiden kuolinpäivä on 28.3.2020 jälkeen.

Kynttiläkirkot toimittavat Päivi Nurmi ja Petri Kopponen.

Pyhäinpäivän historiaa

Pyhäinpäivä on yksi kirkkovuoden merkittävimmistä pyhistä. Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. 700-luvulla läntisessä kirkossa ajankohdaksi vakiintui 1. marraskuuta. 1000-luvun tienoilla ryhdyttiin seuraavana päivänä, 2.11., viettämään lisäksi kaikkien uskovien vainajien muistopäivää.

Pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien päivä. Suomessa päivää on vuodesta 1772 asti vietetty viikonloppuna, ensin sunnuntaina ja vuodesta 1955 lähtien lauantaina 31.10. ja 6.11. välisenä aikana. Tänä vuonna pyhäinpäivä on 31.10.

Pyhäinpäivää vietetään vuoden pimeimpään aikaan. Valo syttyy pimeyteen, kristillinen toivo kantaa kuoleman yli. Omaisilla on pyhäinpäivänä tapana viedä edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä ja kukkia. Jos läheisten haudat ovat muualla kuin Paimiossa tai Sauvossa, eikä pääse heidän haudoillaan käymään, voi kynttilän ja kukat laittaa muualle haudattujen muistokivelle.

Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää - pidä riittävä turvaväli

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19). Tartuntojen torjumiseksi tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää.
Lähikontaktien välttämiseksi on osallistujien pidettävä riittävä  turvavälit 1-2 metriä toisiin osallistujiin, poislukien samaan ruokakuntaan kuuluvat.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

• Kirkkoon tultaessa ja kirkosta poistuttaessa käytetään käsihuuhdetta, joita on kirkon ovilla.

• Älä koskettele kirkossa mihinkään, mihin sinun ei ole välttämätöntä koskea. Jumalanpalveluksessa ei esimerkiksi käytetä virsikirjoja. Virret lauletaan monisteista, joita on kirkon ovilla. Jumalanpalveluksen jälkeen palauta käyttämäsi virsimonisteet kirkon ovella olevaan laatikkoon, josta ne siirretään kierrätykseen.

• Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen on laitettava kertakäyttönenäliina.
    Varaa mukaasi nenäliinoja varmuuden vuoksi.

Ehtoollisella toimiminen

Jumalanapalveluksen aikana ehtoollisosion alussa jumalanpalveluksen toimittava pappi antaa ohjeet, miten ehtoollisella toimitaan.

Jumalanpalvelukseen ei saa tulla oireisena

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19).
Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa tulla jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.