Paimenen palsta 8.11.2020

Antakaa toisillenne anteeksi

Matteus 18: 15-22

Vietimme äskettäin isänpäivää. Isä on tärkeä henkilö perheessä. Lapsi kaipaa molempien vanhempien, isän ja äidin ohjausta ja rakkautta. Kaikilla, myös meillä joiden isät ovat jo edesmenneet, on  Taivaallinen Isä. Hän on hyvä ja rakastava Isä, jonka puoleen saamme kääntyä rukouksessa.

Pyhäpäivän teema on: antakaa toisillenne anteeksi. Jeesus kehottaa antamaan anteeksi seitsemänkymmentä kertaa seitsemän eli äärettömän määrän. Kysyt kenties, miten on mahdollista antaa anteeksi, jos toinen on ilkeä ja toistuvasti loukkaa minua. Inhimillisesti katsoen anteeksiantaminen on silloin vaikeaa. Oma ylpeys tai katkeruus nostaa päätään. Jos asetumme toisen ihmisen asemaan, saattaa näkökulma muuttua. Miksi hän käyttäytyy loukkaavasti?  Onko käyttäytymisen takana jokin selkeä syy? Olenko itse loukannut häntä? Olisiko hänellä niin paha olla, että hän heijastaa loukkaavalla käytöksellään pahaa oloaan ulos?

Keskustelin kerran erään kollegani kanssa anteeksiantamisen vaikeudesta. Kysyin, mitä jos haluan antaa anteeksi, mutta kun olen sen tehnyt, nousee itseäni kohtaan tehty vääryys uudelleen esiin. Olen jälleen lähtöpisteessä. En kykene unohtamaan vääryyttä ja anteeksiantaminen on vaikeaa.

Kollegani kehotti minua antamaan uudelleen anteeksi. Kun olen riittävän monta kertaa antanut anteeksi, saattaa oma asenteeni pikku hiljaa muuttua. Kenties tuo toinenkin saattaa muuttua ja hänen käytöksensä muuttuu.

Tämä on toteutunut. Annoin mielessäni anteeksi ihmiselle, joka oli loukannut minua monin tavoin. Hän asui ulkomailla enkä ollut kuullut hänestä muuton jälkeen mitään. Yllättäen hän lähetti minulle sähköpostin, jossa tiedusteli, mitä minulle kuuluu. Postin lähettäminen ei ollut mielestäni sattuma. Anteeksiantaminen ja rukous auttoivat. Jeesus kehottaakin meitä rukoilemaan, rukoilemaan myös vihamiestemme puolesta ja antamaan heille anteeksi.

Jeesus sanoo: ”mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien maan päällä rukoilee, sen he saavat minun isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.”

Me emme voi pyytää mitä tahansa Jumalalta. Jumala ei ole rukousautomaatti. Hän ei vastaa itsekkäisiin pyyntöihimme. Hän kuulee aidot rukoukset, rukoukset, joissa pyydetään Hänen tahtoaan tapahtuvaksi.  Jumalan mielen mukainen rukous saa aikaan paljon. Jeesus opetti meille Isä Meidän – rukouksen, joka sisältää kaikki aineelliset ja aineettomat asiat, mitä tarvitsemme päivittäin.

Rukouksessa puhutaan myös anteeksiannosta. Meidän tulee antaa anteeksi meitä vastaan rikkoneille, koska mekin olemme anteeksi saaneet rikkomuksemme Jumalalta.

Pyytäkäämme Jumalan Pyhän Hengen ohjausta elämäämme. Hän tietää mitä tarvitsemme elämässämme. Raamattu lupaa meille: ” Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.”

Vesa Tuominen

Kirkkoherran kotisivut osoitteessa