Paimenen palsta 5.10.2021

Luojan luomistyötä pitää kunnioittaa

Vanhusten viikon valtakunnallisena teemana oli: Luonnosta voimaa.  


Luonto merkitsee useimmille meistä paljon. Jo lyhytkin aika luonnossa vaikuttaa vireystilaamme, alentaa stressitasoa. Vuodenaikojen vaihtelu näkyy suomalaisessa luonnossa. Syksy on väriloiston aikaa kun ruska värjää puut ja pensaat. Loppuvuonna luonto nukkuu ja pukeutuu lumivaippaan voidakseen jälleen nousta kukoistukseen puiden ja kasvien versoessa keväällä uutta elämää.

Luojan luomistyön taidenäyttely näkyy luonnossa eri vuodenaikoina.   Jokaisella meistä on oma lempivuodenaika; kenties myös vuodenaika, josta emme pidä niin paljon. Minulle kevät on mieluinen ja myös alkusyksy lehtien ollessa vielä puissa. 

Meri on minulle alttari. Merellä ollessa hiljennyn voimakkaan ja mahtavan Luojan edessä ja ylistän Hänen suuruuttaan. Mikä on sinun paikkasi? Metsä on monelle kirkko. Metsässä mieli rauhoittuu.

Metsän eläimet kuuluvat luontoon. Annetaan petoeläinten olla rauhassa sanoo karhumies Sulo Karjalainen. Ne eivät häiritse meitä, kun me emme häiritse niitä. Hän on oikeassa. Luonnon järjestystä rikkoo vain ihminen.

Luontoa tulee suojella ja pyrkiä elämään sen ehdoilla kunnioittaen Luojan luomistyötä. Hän on luonut kaiken, taivaan ja maan, kasvit ja eläimet, ihmiset. Eläimetkin ovat arvokkaita. Eläkkeellä ollessa minäkin jatkan karhujen hoitamista Kuusamon suurpetokeskuksessa, joka tarjoaa orvoille petoeläimille suojakodin.
 
Koko luomakunta on yhteinen asiamme. Luoja asetti meidät viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa. Olemmekin suuren haasteen edessä voidaksemme pienentää hiilijalanjälkeä. Saastunut maailma ei ole elinkelpoinen. Puhtaasta luonnosta voivat kaikki nauttia.

Oma elinympäristö on tärkeä osa elämäämme. Viihtyisä asumisympäristö antaa virikkeitä ja vaikuttaa muistiimme myönteisesti. Ikäihminen elää laadullisesti hyvää elämää turvallisessa ympäristössä, kosketuksessa luontoon. 

Psalmi tekijä kuvaa luontoa seuraavasti:
2. Herra, meidän Jumalamme, kuinka suuri onkaan sinun nimesi maan päällä! se julistaa sinun taivaallista kirkkauttasi. 
3. Lasten ja imeväisten huudot todistavat sinun voimastasi. Ne ovat kilpenä jumalattomia vastaan. Ne vaientavat vihamiehen ja kostoa janoavan.
4. kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen
5- mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen.
6. Sinä teit hänestä lähes kaltaisesi olennon, seppelöit hänet kunnialla ja kirkkaudella.
7. Sinä panit hänet hallitsemaan luotujasi, asetit kaiken hänen valtaansa.

Meillä kaikilla on tehtävä. Ennen kaikkea me kaikki olemme Jumalan lapsia, Hänen omiaan Jeesuksen, Kristuksen sovitustyön tähden. Tämän armon ja Jumalan rakkauden saat omistaa itsellesi.
Siunatkoon meitä Pyhä kaikkivaltias Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki!
 

 

Vesa Tuominen
Paimion seurakunnan kirkkoherra 2004-30.11.2021