Paimenen palsta 21.2.2021

Paaston aika

Elämme kirkkovuodessa paaston aikaa. Raamatun Uuden Testamentin evankeliumit, Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan mukaan, kuvaavat kuinka Jeesus vetäytyi erämaahan neljäksikymmeneksi vuorokaudeksi paastoamaan ennen julkisen toimintansa alkua. Paastonaika kirkkovuodessa kestää 40 päivää huipentuen pääsiäiseen, kristikunnan pääjuhlaan. 

Nykyaikana on monenlaisia terveyspaastoja.  Ruokavalioiden avulla pyritään painon hallintaan ja erilaisia luontaistuotteita käytetään, jotta keho voi hyvin. Paastoja on perinteisesti ollut eripituisia. On päivän paasto, viikon paasto …                                                                                                                    

Jeesuksen paastossa oli kysymys jostain aivan erityisestä. Paaston pituus neljäkymmentä päivää ja yötä olisi kenelle tahansa koettelemus. Jeesuksen paastoon liittyi ruuasta pidättäytymisen lisäksi myös valmistautuminen tulevaan tehtävään. Paaston aikana Hän koki kaikki inhimilliset kiusaukset itse paholaisen kiusatessa Häntä. Kiusaukset olivat fyysisiä, henkisiä ja hengellisiä. Ne olivat moninkertaisia inhimillisiin kiusauksiin verrattuna. Jeesuksella oli paljon menetettävää. Olihan kyseessä koko ihmiskunta ja sen pelastaminen. 

Nälän kiusaus oli ensimmäinen mutta Jeesus ei sortunut tekemään ihmetekoja nälän voittamiseksi. Toinen kiusaus, temppelin harjalta alas heittäytyminen, olisi ollut Jumalan koetteille laittamista. Kolmas kiusaus liittyi maailmanherruuteen. Paholainen vei Jeesuksen korkealle vuorelle ja näytti koko maailman rikkaudet hänelle ja lupasi, että ne kaikki olisivat hänen, jos hän kumartaisi Paholaista. Kyseessä oli poliittisen Messiaan kutsumus. Jeesus ei kuitenkaan suostunut juutalaisten toivomuksesta huolimatta maanpäälliseksi kuninkaaksi. Hän asetti Jumalan tahdon etsimisen ja Hänen palvelemisensa tärkeimmäksi.

Ajallemme tyypillinen kiusaus on vallan kiusaus. Lähestyvät kuntavaalit ovat yksi mahdollisuus pyrkiä valtaan paikallisten asioiden hoitamisessa. Valtaan liittyy aina vastuu. Ilman vastuuta tulee vallan käytöstä mielivaltaa. Vastuullinen vallan käyttö yhteisten asioiden hoitamisessa on hyvä asia suorastaan suotavaa. 

Tämän maailman johtajista löytyy myös itsevaltiaita, joiden vallan käyttö on mielivaltaista. Jeesus itse asetti esimerkin sanomalla: ”Se joka teistä on suurin, olkoon kaikkien palvelija”.                                                                                                                                      

Isä meidän rukouksessa rukoilemme: ”Älä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta”: Kiusaukset johtavat meidät pahaan ja erottavat Jumalasta, ellemme vastusta niitä. Meillä on kiusaus kadehtia, puhua pahaa toisesta, kiusaus ahnehtia, kiusauksia kaikilla herkillä elämän alueillamme. 

Martti Luther erottaa kristityn elämässä kahdentyyppisiä kiusauksia. Vasemman puolen kiusaukset viettelevät vihaan, suuttumukseen, katkeruuteen, haluttomuuteen ja kärsimättömyyteen varsinkin jos meidän tahtoamme, aikeitamme, hyväksi katsomaamme, neuvojamme, sanojamme ja tekojamme hyljeksitään ja halveksitaan. 

Oikean puolen kiusaukset ovat niitä, jotka viettelevät saastaisuuteen, nautintoon, ylpeyteen, ahneuteen, ja turhan kunnian pyyntöön, kaikkeen mikä tuntuu hyvältä, varsinkin jos se tehdään oman tahdon mukaan.

Lutherin mainitsemat seikat ovat tässä nautintoa ja rakkautta keinolla millä hyvänsä hakevan ihmisen elämässä ajankohtaisia. Luther kehottaa kiusausten tullessa meitä turvautumaan Jumalaan: ” …auta, ettei se minua viettele ja houkuta”.

Kiusaukset voivat olla sisäisiä, omassa mielessä syntyviä kiusauksia tai ulkoisia toisten eteemme asettamia kiusauksia. Aina emme selviä vaan lankeamme kiusaukseen, joka tulee yllättäen ja näyttää ensin hyvältä; on sitten kysymys vallasta, ihmissuhteistamme, omaisuuteen liittyvistä asioista. Oma rukoukseni on päivittäin, että Jumala varjelisi minua tekemästä tänään typeryyksiä, Hänen tahtonsa vastaisia tekoja ja sen sijaan noudattamaan Hänen hyvää tahtoansa.

Kiusausten tullessa meidän tulee rukoilla että selviämme niistä, ettemme joudu ylivoimaisiin kiusauksiin. Vaikeudet ja koettelemukset eivät tule Jumalan sallimatta. Emme niitä halua, mutta usein juuri ne vetävät meitä lähemmäs Jumalaa.

Jeesus voitti kiusaukset mutta Hän oli kaikessa kiusattu niin kuin mekin ja voi kiusattuja auttaa. Tunnetko olevasi oman elämäsi erämaassa? Tuntuuko sinusta kuin psalmin tekijästä” Sinä olet saartanut minut edestä ja takaa ja laskenut kätesi minun päälleni”. Silloin voit rukoilla; ei eteen eikä taakse vaan nostan katseeni Sinua kohti, Luojani. Armahda minua syntistä ihmistä. Turvaa Jumalaan rukouksessa ja etsi Hänen tahtoaan niin Hän siunaa sinua!
 

Vesa Tuominen
Paimion seurakunnan kirkkoherra 2004-30.11.2021