Paimenen palsta 19.1.2020

Messu 19.1.2020 Paimion kirkossa

Jano

Jano on tunne, joka saa ihmisen hakeutumaan paikkaan, missä sen voi sammuttaa. Pitkän erämaavaelluksen jälkeen Saharan autiomaassa kamelikaravaanin saapuessa keitaalle, voimme vain kuvitella mitä karavaanit kuljettajat ja eläimet tuntevat saadessaan sammuttaa janonsa, tai kun sadekauden alkaessa Afrikassa isot ja pienet eläimet nauttivat kauan kaivatusta vedestä järvien ja jokien täyttyessä uudelleen.

Meillä Suomessa veden vähäisyyttä podetaan vain hetkellisesti.  Janomme on toisenlaista, elämän janoa. Tänä päivänä moni on janoissaan, ja pyrkii sammuttamaan janonsa tavalla tai toisella.  Elämän janon sammuttaminen johtaa kulkeutumaan pubiin tai klubiin, vedonlyöntikilpailuun, ekstreme-harrastukseen. Vaarallisiksi nämä muodostuvat kun niistä tulee itse tarkoitus, addiktio.

Moni on janoissaan, eikä elämän nälkä ole sammunut, vaikka takana on monenlaisia kokemuksia. Olo on entistä rikkinäisempi kuten samarialaisella naisella, jonka Jeesus tapasi Sykarin kaivolla. Hänen rikkoutuneet parisuhteensa ja eletty elämänsä huusivat sanattomasti, ”auta minua”.

Jeesus tarttuukin heti asiaan ja kertoo elävästä vedestä ja elävän veden lähteestä. Hän kertoo naiselle tämän elämästä ja saa naisen pysähtymään. Onko mies profeetta vai jotakin enemmän, nainen pohtii ja saa vastauksensa. Jeesus on se tuleva eli Messias, maailman Vapahtaja. Hän voi antaa elävää vettä, jota nauttiessaan ihminen ei koskaan janoa. Elävä vesi tekee itse elämän mahdolliseksi. Janoava nousee ikään kuin elämän uudelle tasolle.

Naisesta tulee jälleen näkyvä, yhteisönsä jäsen. Hänellä on kerrottavaa kyläläisille. Hän rientää kertomaan Jeesuksesta, jonka on tavannut kaivolla. ”Tulkaa katsomaan, olisikohan hän itse Messias”, nainen julistaa kylässä. Hänestä ja hänen elämästään ei kerrota enempää mutta voimme olettaa sen muuttuneen Jeesuksen kohtaamisessa. Naisessa, joka on kotoisin puolipakanallisesta Samariasta, herää orastava usko ja halu löytää parempaa elämäänsä. Gnostilaisen salatiedon vaikuttamassa Samariassakin tunnettiin Messias mutta eri nimellä. Hän tulisi palauttamaan Mooseksen lain. Jeesus oli erilainen Messias, armon tuoja.  Nainen kenties jo kauan kaivannut muutosta elämäänsä.

Entäpä sinä ja minä; mitä ajatuksia Jeesuksen sanat meissä herättävät? Onko sinun elämän janosi tyydytetty? Onko olollasi olemassa suunta ja päämäärä vai elätkö vain päivästä toiseen ilman todellista suuntaa elämässäsi. Mistä löytyisi elämän sisältö?

Seurakunnan tulisi olla keidas ja jumalanpalveluksen uskoa vahvistava, elämän vettä tuova lähde. Toimintavuotemme teema on: seurakunta yhteyden luojana. Jokainen meistä haluaa kuulua johonkin, jonnekin jollekulle kenties.

Luokaamme yhteyttä keskenämme ja vahvistukaamme yhteisestä uskosta. Jeesus on meidänkin, sinun ja minun, ristillä kuollut ja ylösnoussut Vapahtaja.

Vesa Tuominen
Paimion seurakunnan kirkkoherra 2004-30.11.2021