Paimenen palsta 18.10.2020

Sadonkorjuun kiitosmessu 18.10.2020

Johannes 9: 24-38.

Maanviljelijä näkee syksyllä työnsä hedelmän. Sato vaihtelee mutta työn tulokset ovat näkyvillä. Sadon suuruuteen vaikuttavat säät ja niihin ei voi vaikuttaa. Tänä vuonna säät ovat vaihdelleet aurinkoisesta hyvinkin sateiseen. Sato on kuulemani mukaan kohtalainen.

Kaikkien töiden tuloksia ei voida arvioida niin näkyvästi. On henkistä työtä, jonka vaikutukset saattavat näkyä vasta vuosien kuluttua, jos sittenkään. Seurakunta on paikka, jossa sanaa kylvetään mutta kylvön tuloksien arviointi on välillä vaikeaa.

Maailma muuttuu. Me näemme ympärillämme monenlaisia asioita tapahtuvan. Arvioimme ilmiöitä, jotka vaikuttavat päivittäiseen arkeemme kuten koronavirus, joka on vaikuttanut monen elämään. Arvioimme myös toisiamme ja välillä jopa luokittelemme kanssaihmisiämme hyviin ja huonoihin. Me näemme ihmisestä usein vain ulkokuoren, emme sisintä.

Vain sydämellä näkee oikeita asioita, sanotaan Pikku Prinssi – kirjassa.
On yksi, joka näkee sisimpäämme saakka, Jeesus. Tekstimme kohdassa; Hän, sielujen tuntija nimittää kirkon johtomiehiä, Fariseuksia, sokeiksi. He eivät näe omahyväisyyttään. Jeesus osoittaa, ettei kukaan kykene omilla teoillaan pelastumaan Jumalan edessä. Kaikki ihmiset ovat ”syntymästään saakka sokeita”. Vain ne, joiden silmät Jumalan ilmoittaja, Jeesus, avaa, voivat tulla näkeviksi. Tässä tarkoitan hengellistä näkökykyä.

Jeesus tuli valoksi maailmaan, jotta Häneen uskovat pelastuisivat. Jotta voi pelastua on tultava valoon ja tunnustettava rikkomuksensa. Mies tuli näkeväksi myös hengellisessä mielessä. Hän otti Jumalan armon vastaan. Jeesuksen parantama mies sai näkönsä. Hänessä syntyi myös usko maailman Vapahtajaan. Sanomalla, ”Jos hän ei olisi jumalan mies, hän ei olisi pystynyt sellaiseen”, mies opetti Fariseuksia siitä, miten Jumala on tehnyt suuria tekoja hänen kohdallaan. 

Hän ei ollut sen syntisempi kuin muutkaan vaan hänessä piti Jumalan armon tulla näkyviin. Kaikki ovat syntiä tehneet ja rikkoneet Jumalan tahtoa mutta ne, jotka tunnustavat syntinsä, pelastuvat eli saavat syntinsä anteeksi ja tulevat näkeviksi. Moni vaelluksessaan epäonnistunutkin eheytyi kohdatessaan Jeesuksen ja sai uuden suunnan elämässään.

Totesin aiemmin, että seurakunta on paikka, jossa Jumalan sanaa tulee kylvää. Kylvötyö odottaa vastuunkantajia. Liitythän mukaan viemään hyvää sanomaa ristillä kuolleesta, ylösnousseesta Vapahtajasta.

Jumalan Pyhän Henki on sydänten tuntija ja on kaikissa Häneen uskovissa kristityissä sisäisesti. Pyhä Henki ohjaa kristittyä päivittäisessä elämässä ja auttaa näkemään oikeat ratkaisut. Rukoilkaamme siksi päivittäin Jumalan Pyhän Hengen johdatusta elämässämme.
 

Vesa Tuominen
Paimion seurakunnan kirkkoherra 2004-30.11.2021