Paimenen palsta 14.6.2020

Saarna Sauvon kirkossa 2. sunnuntaina helluntaista, 14.6.2020

Luukas 12:13-21

Sunnuntain teema on katoavat ja katoamattomat aarteet. Aarteenetsintää on moni leikkinyt lapsena. Tänä päivänä monet aikuiset harrastavat geokätköjen etsimistä.  Se on hauska ja hyödyllinen harrastus, joka opettaa suunnistamaan ja tutustumaan erilaisiin luonnonympäristöihin. 

Ihmiset unelmoivat monenlaisista aarteista. Joku haaveilee uudesta autosta, toinen veneestä, kolmas kesämökistä. Kukapa ei haaveilisi kauniista talosta itselleen sopivassa ympäristössä? Haaveita saa olla, ja ne pitävät ihmisen vireänä.

On sanottu; missä sinun aarteesi on, siellä on sinun sydämesi. Jos omaisuuden kartuttamisesta tulee elämän ainut tarkoitus, kaventuu elämä itsekkääksi oman edun tavoitteluksi, ahneudeksi. Jos kerää vain itselleen eikä halua huomioida lähimpiään, hädänalaisia, kokee sisäisen köyhyyden. Yrittämisellä  ja työnteolla saavutettu omaisuus on ahkeruuden tulos mutta jos se muodostuu tärkeimmäksi, saa suorastaan epäjumalan aseman sydämessämme, olemme harhateillä.

Tärkeimpiä asioita elämässä ihminen ei voi ostaa. Rakkaus ja sisäinen rauha itsensä kanssa eivät ole ostettavissa vaan ne ovat elämän lahjoja. Toisen ihmisen rakkaus on suuri lahja, samoin sisäinen tasapaino elämässä. Raamatussa kaikki muu paitsi rakkaus kuvataan katoavaiseksi. Niin pysyvät nyt usko, toivo ja rakkaus, mutta suurin niistä on rakkaus.

Omaisuuteen ei voi perustaa elämäänsä. Sekin on vain lainaa meille. Elämä on rajallinen ja omaisuutta ei voi ottaa mukaansa ja sen voi myös menettää. Miljonääriltäkin voi puuttua elämän hallinta ja ulkonaisesti rikkaan elämän keskellä hän voi tuntea olemassaolonsa tarkoituksettomaksi. Sisäinen tyhjyys voi ajaa jopa itsetuhoon. Siitä on lukuisia esimerkkejä muun muassa Hollywoodin filmitähtimaailmasta. 

Vallitsevan epidemian aikana olemme myös saaneet kokea kuinka haavoittuvainen ihmiselämä on. Yksi pieni virus muutti koko maailmanjärjestystä. Terveyttäkään ei voi ostaa ja sen voi menettää hetkessä. Mutta on jotakin joka pysyy. Pysyvyydestä kertoo Raamatun tekstimme. Tekstimme kohdassa Jeesuksen esimerkiksi ottama talonpoika oli ahkera ja tuloksia aikaansaava. Hänen uurastuksessaan ei sinänsä ollut mitään pahaa päinvastoin. Mutta hän suunnitteli tulevaisuutensa väärin, itsekkäästi. Hän huolehti vain itsestään. Hänellä ei ollut ketään, jonka kanssa jakaa tulevaisuutensa, ei Jumalaa eikä lähimmäistä. Hän oli unohtanut Jumalan kiittämisen ja köyhien auttamisen. Hänellä ei ollut aarretta Jumalan luona. 

Nykyisessä maailman ajassa vallitsee monenlaisia uususkontoja ja pakanallisia virtauksia, jotka pukeutuvat jopa hyvän verhoon. Puhutaan sisäisestä kasvusta ja meditaatiosta mutta jos se ei tapahdu Jumalan Pyhän Hengen vaikuttamana, ollaan väärällä tiellä.  Ihmisen sisällä käydään hyvän ja pahan välistä taistelua. Ihmisen sielusta taistellaan. Sielunvihollinen yrittää erottaa ihmisen Jumalan yhteydestä. Kumpaa ihminen palvelee, Jumalaa vai mammonaa, maailman henkeä, on jokaisen oma ratkaisu. Jumala on lähettänyt Pyhän Henkensä suojelemaan Häneen uskovaa. 


Vain aarre, joka on Jumalassa, on pysyvä ja tärkein aarre, mitä meillä on. Se kestää tuulet ja tuiskut ja suhdannevaihtelut ja antaa turvaa katastrofinkin keskellä. Joka Jumalaan turvaa, ei hädässäkään ole yksin. Aarteen löytäminen edellyttää kuitenkin ensimmäisen käskyn, Rakasta Herraa sinun Jumalaasi yli kaiken, noudattamista. 

Olemme saaneet lahjaksi elämämme Jumalalta; elämämme, perheemme, terveytemme ja omaisuutemme ovat kaikki Jumalan lahjoja. Meidän tulee vaalia saamiamme lahjoja Jumalan kunniaksi ja lähimmäistemme parhaaksi. 

Turha murehtiminenkaan ei ole Jumalan mielen mukaista. Hän on luvannut pitää huolen niistä, jotka Häneen turvaavat. Isä meidän rukouksessa rukoillaan: ”anna meille meidän jokapäiväinen leipämme”. Siinä on kaikki mitä tarvitsemme, henkinen, hengellinen ja aineellinen ravinto. Jeesus kehotti meitä etsimään ensin Jumalan valtakuntaa, niin kaikki muukin kuten päivittäinen toimeentulo, meille annetaan. 

Siunattua kesää sinulle! Varjelkoon Kaikkivaltias Jumala meidät sinut ja minut uskossa Häneen ja johtakoon elämäämme!
 

Vesa Tuominen
Paimion seurakunnan kirkkoherra 2004-30.11.2021