Paimenen palsta

Saarna Paimion kirkossa sunnuntaina 25.8.2019

Pyhäpäivän teema on: Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa. Alkuseurakunnan toimintaa kuvataan Apostolien Teoissa. Keskinäinen huolenpito, yhteys ja toisen auttaminen toimivat jäsenten välillä. Moni jäsenistä lahjoitti omaisuutensa alkuseurakunnalle.

Jo alussa syntyi oppiriitoja ja hajaannusta. Keisari Konstantinus Suuri teki kristinuskosta valtion uskonnon 300-luvulla. Sen jälkeenkin monet oppiriidat ja selkkaukset ovat leimanneet Kristuksen maailman laajuista kirkkoa. Nykyään on useita kirkkokuntia. Luterilainen kirkko, johon me kuulumme, syntyi 1500-luvulla.

Tänä päivänä Raamattua tulkitaan hyvin eri tavoin. Opin puhtaus ei ole itsestään selvää. Kolmiyhteiseen Jumalan uskova kirkko, joka kulkee Jumalan Pyhän Hengen johtamana, on todellinen kirkko. Siihen kuuluu kristittyjä kaikista kirkkokunnista.  Kirkko ei ole nykyäänkään eheä. Valitettavasti monenlaiset henget riepottelevat sitä.

Epärehellinen taloudenhoitaja on oiva esimerkki tämän maailman ovelasta taloudenpitäjästä. Onhan meilläkin Suomessa veronkierto ollut suorastaan kansalaisurheilua. Jeesus kehotti rehellisyyteen. Sanoihan Hän:” Antakaa keisarille se, mikä keisarin on ja Jumalalle se mikä Jumalan on. Verot siis maksetaan yhteiskunnalle ja Jumalalle kuuluvat hengelliset asiat.

Rehellinen siis kuuluu olla ja siksi epärehellinen taloudenhoitaja ei sellaisenaan kelpaa esimerkiksi kristitylle mutta hänen oveluutensa nostetaan esiin. Epärehellisyys ja pieni vilppi johtavat helposti kaltevalle pinnalle monilla elämän alueilla ja löysiin jäähyväisiin elämälle. Edessä voi olla sekä taloudellinen että henkinen konkursii, kun omaisuus katoaa ja ihmissuhteet katkeilevat.

Raamatun Vanhassa Testamentissä kuvataan Jaakobin kamppailua itsensä Jumalan kanssa. Jaakob, joka oli ollut epärehellinen, sai rauhan tehtyään sovinnon Jumalan kanssa ja hän sai uuden nimen: Israel, joka merkitsee, Jumala taistelee.

Rauha löytyy vain Jumalan yhteydessä. Hyvä omatunto on paras pielus. Rehellisyys ja taitava taloudenhoito yhdistettyinä toisiinsa takaavat Jumalan mielen mukaisen lopputuloksen. Yrityksen, joka noudattaa lakeja ja säännöksiä ja toimii eettisesti oikein, on todettu menestyvän paremmin kuin epärehellinen yritys.

Kaikki minkä olemme saaneet; koti, työ, omaisuus on ajallisen elämän lahjaa Jumalalta ja olemme vastuussa siitä, miten käytämme sitä. Jeesus varoittaa meitä keräämästä ”aarteita maan päälle”. Hänen kehotuksensa rikkaalle nuorukaiselle, joka oli elänyt kaikin tavoin oikein, oli: ” Myy, mitä sinulla on ja anna köyhille … tule ja seuraa minua. Rahan käyttö itsekkäästi omiin tarkoituksiin ei kanna hedelmää. Omaisuus on ehdonvallan eli omassa tahdonvallassamme oleva asia mutta sitä tulee käyttää Jumalan valtakunnan työn hyväksi. Jumala on antanut meille kaikille lahjoja joiden avulla voimme toimia edistäen kirkon tulevaisuutta. Omaisuutta voi toki olla, mutta ensimmäisenä tulee olla Jumalan valtakunta ihmisen elämässä.

Paavali korostaa: ” Katsokaa siis tarkoin miten vaellatte: ei niin kuin tyhmät van niin kuin viisaat ja ottakaa vaari oikeasta hetkestä, sillä aika on paha” (Efesolaiskirje 5:15-16). Meistä taistelevat hyvä ja paha. Meidän tulee pyytää Jumalalta viisautta voidakseen vastusta pahaa ja tehdä oikeita tekoja. Meidän tulee myös käyttää saamiamme lahjoja rohkeasti ja rukoilla johdatusta elämäämme. Lahjojaan ei saa tuhlata eikä niitä saa kätkeä vaan niitä tulee käyttää. Olemme kaikki enemmän tai vähemmän tuhlanneet elämäämme ja kulkeneet väärillä teillä. Lohduttavaa on, että Raamatun kertomuksen Tuhlaajapoikakin saa palata isän luo. Meillä on oikeus parannukseen ja anteeksiantamukseen. Valvova kristitty rukoilee ja toimii muiden parhaaksi edistäen evankeliumin eteenpäin menoa.

Meistä taistelevat hyvä ja paha. Kenen palveluksessa olet, siitä näkyvät tekosi hedelmät. Päivittäin meidän tulee hiljentyä ja kysyä Jumalan tahtoa elämässämme. Jumala tuntee meidät pienintäkin piirtoa myöten. Hän tuntee heikkoutemme ja vahvuutemme.

Jumalan valtakunnan taloudenhoitajina meiltä kysytään uskollisuutta. Hyvä paimen vertauksessa Jeesus korostaa alttiutta, alttiutta evankeliumin eteenpäin viemisessä ja toinen toisensa auttamisessa. Siunatkoon Kaikkivaltias Jumala elämääsi ja työtäsi Jumalan valtakunnan eteenpäin viemiseksi!

Vesa Tuominen

Kirkkoherran kotisivut osoitteessa