Paimenen palsta

Jouluaaton hartaus 24.12.2019 Pyhän Jaakobin kirkossa

Matka tuntemattomaan

Ihmiskunnan historia on jo pitkä ja monivaiheinen. Silti jokainen sukupolvi joutuu kokemaan omat haasteensa. Meidän aikamme ihmisiä puhuttaa ilmastonmuutos, sotien melske lähialueilla ja kauempana, ruokaa, puhtautta ja turvallisuutta vailla olevat pakolaisiksi joutuvat.

Maailmasta on tullut ikään kuin turvallisempi paikka elää mutta vain osalle ihmisiä ja luonnonkatastrofit, maanjäristykset ja tulvat järkyttävät muutoin rauhassa elävien elämää.

Turvallista ei elämä ollut Jeesuksen syntymän aikoinakaan. Joosef ja Maria olivat matkalla tuntemattomaan. Veroasioiden hoito vaihtui pakomatkaksi Egyptiin. Matka kesti yli kaksi vuotta. Jeesuksen syntymä tapahtui hyvin karuissa olosuhteissa, majatalon ulkorakennuksessa eläinten syöttökaukalon toimiessa kehtona. Syntymässä oli kuitenkin jotain ainutlaatuista, vaikka ensimmäinen seurakunta oli vain pieni joukko erilaisia ihmisiä. Marialla oli taivas sylissään.

Ihmettä saavutaan katsomaan läheltä ja kaukaa. Lähiseudulla olevat paimenet tulivat paikalle. Itämaan tietäjät saapuivat lahjoineen. Lapsen ympärillä tallissa olevat kotieläimet ihmettelivät Hänen syntymäänsä.  Mutta taivaallinen kirkkaus loisti paikan yllä. Valo loisti pimeydessä.

Vuoden pimeimpänä ajankohtana vietämme joulua Jeesuksen syntymän juhlana. Joulu on valon juhla. Kokoonnumme yhteen perheen pariin, syömme jouluruokaa ja annamme lahjoja tosillemme. Ennen kaikkea toivotamme joulurauhaa tosillemme.

On myös heitä, jotka viettävät joulua kaukana poissa työn takia. On heitä, jotka ovat yksin ja tuntevat olonsa yksinäiseksi; heitä, jotka ovat pakolaisia kuten Joosef ja Maria. Mielessämme ovat he, jotka ovat sairaalassa. Muistelemme heitä, jotka ovat jo poissa. Käymme sytyttämässä kynttilän haudalle.

Joulua vietetään hyvin erilaisissa olosuhteissa ja tunnelmissa. Siksi on tärkeää käydä yksinäisten, sairaiden, vankeudessa olevien luona. Me voimme antaa palan joulua heille, jotka sitä kipeästi kaipaavat. Paras joululahja on sisäinen rauha, luottamus siihen, että Jeesus syntyi koko maailman Vapahtajaksi, sinun ja minun...

Olennaista on se, missä hengessä vietämme joulua. Maailman henki on vieras, täynnä aineellisen yltäkylläisyyden ja vallan tavoittelua. Joulun lapsi Jeesus tuo Jumalan Pyhän hengen vaikutuksen jokaiseen kotiin, jossa Hänet otetaan vastaan.

Joulun sanoma vaatii uskoa ihmeisiin. Kirjailija ja terapeutti Tommy Hellsten toteaa, että kun menetämme tietoisesti kontrollin, olemme läsnä itsessämme. Silloin sydämemme voi avautua kokonaan joulun sanomalle:” Lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu. Hänen nimensä on ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan ruhtinas.

Vuosi on vaihtunut ja olemme matkalla tuntemattomaan mutta Jumalan varjellessa turvassa. Hyvää Uutta Vuotta!

Vesa Tuominen

Kirkkoherran kotisivut osoitteessa