Kouluikäisten kesäleirit

Varhaisnuorten (7-14 v.) kesäleirit 25.-27.6. Vanu I sekä 27.-30.6. Vanu II Rantalassa.

Päiväleiri 4.-8.6. Wanhalla. Ilmoittautuminen... Lue lisää

Haastekanpanja Yhteisvastuun hyväksi

Kunnallislehden ja Paimion seurakunnan haastekampanja Yhteisvastuun hyväksi 30.4.2018 asti. Haasta... Lue lisää

Vistan hautausmaiden siivoustalkoot

Tule harrastamaan hyötyliikuntaa! Vistan hautausmaiden siivoustalkoot ti 24.4. klo 8 alkaen... Lue lisää

Family Action

Family Action pe 27.4. Wanhalla
klo 17.30-19 1.-6. luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen!
Musiikkia, toimintapajoja, välipalapaja, kasvomaalausta...

Tapahtuma on maksuton, välipala 1€ tuotto yhteisvastuulle Lue lisää

Vappumyyjäiset

Vappumyyjäiset pe 27.4. klo 12.30 Wanhalla (Pyölintie 3). Myynnissä simaa, munkkeja... Lue lisää

Pihakerho

Pihakerho 2-vuotiaille ja vanhemmille lapsille  Paltan päiväkerhotalon pihassa ke 25.4. klo 9-11. Ilmoittautuminen... Lue lisää

Miesten yö

Miesten yö pe 27.4. Turussa. Huippupuhujia, musiikkiryhmä, tarjoilua ym. Ilmoittaudi pikaisesti... Lue lisää

Toivoa naisille -rukousryhmä

Toivoa naisille -rukousryhmä (entinen Hanna-piiri) kevätkaudella 2018 Mikaelintalolla joka toinen tiistai klo 18. Seuraava ilta ti .15.5. Lue lisää

Peimarin seutu rukoilee

Yhteiskristillinen, yli kuntarajojen ulottuva rukousilta ke 16.5. klo 18.30 Paimion kirkossa. Rukoilemme yhdessä... Lue lisää

Yhdistymisneuvottelut etenevät

Paimion seurakunnan ja Sauvo-Karunan seurakunnan yhdistymisneuvottelut ovat edenneet. Lue lisää

Seurakunnan postiosoite muuttunut

Paimion seurakunnan postiosoite on muuttunut. Lue lisää

Urkujen historiaa

Urut on noin kahden vuosituhannen ikäinen soitin. Niiden keksijänä pidetään Aleksandriassa 200-luvulla eKr. elänyttä Kfesibiosta, joka ei ollut muusikko vaan insinööri.
Kirkkoihin rakennetuista uruista on useita tietoja jo 900-luvulta. Kirkkosoittimeksi urut vakiintuivat varsin hitaasti. Kirkossa urut ovat alusta asti olleet nimenomaan liturginen instrumentti. Ne eivät pelkästään rikastuttaneet ja kaunistaneet liturgiaa, vaan olivat sen olennainen osa.
Sveitsin Sionissa olevia urkuja, joiden julkisivu ja osa pilleistä on vuodelta 1380, pidetään maailman vanhimpina, soittokuntoisina urkuina.

Suomen varhaisin urkuhistoria katoaa menneisyyden hämärään. Ei tiedetä, milloin ja mihin kirkkoon, ensimmäiset urut on hankittu. Turun tuomiokirkossa on hyvin todennäköisesti jo 1300-luvulla ollut jonkinlaiset urut. Turun tuomiokirkon lisäksi Räntämäellä tiedetään olleen urut jo keskiajalla. Aluksi urkuja oli pääasiassa merkittävien keskuspaikkojen kirkoissa. Kansallismuseossa säilytettävä, luultavasti 1500-luvulta periytyvä ja mahdollisesti Naantalin Birgittalaisluostarissakin käytetty, ns. Nauvon positiivi, on Suomen vanhin säilynyt, historiallinen urkusoitin.

Nykyisen Paimion rovastikunnan seurakunnista urut on saatu varhaisimmin Sauvon kirkkoon, 1671, lahjoittajana mainitaan ”suuresti ylistetty ritaristo”. Kyseiset, useaan kertaan korjatut, urut on 1896 luovutettu Turun historialliselle museolle, jossa ne tuhoutuivat pommitusten aikana 1941.

Varsinkin 1800-luvun jälkipuoliskolla seurakunnissa aktivoiduttiin vilkkaasti hankkimaan urkuja. Kaikilla itsenäisillä seurakunnilla on pääkirkossaan urut. Tilanne saavutettiin 1991, jolloin Utsjoen kirkon sähkösoitin sai väistyä oikeiden urkujen tieltä.