Seurakuntavaalit 2018

Seurakuntavaalit ovat 18.11.2018. Ennakkoäänestys 6.-10.11. Lue lisää

Sururyhmä

Sururyhmä aloittaa kokoontumiset torstaina 25.10. klo 10 Mikaelintalolla (Pyölintie 3). Lue lisää

Pihakerho

Seuraava Pihakerho 2-vuotiaille ja vanhemmille lapsille  Paltan päiväkerhotalon pihassa ke 24.10. klo 9-11. Ilmoittautuminen... Lue lisää

L10T-kurssi

Pe 9.- la 10.11. Wanhalla pidettävä L10T-kurssi perustuu  Luukkaan evankeliumin 10. lukuun. Jeesus antoi ohjeita, jotka sopivat myös tähän päivään.

Koulutuksen tavoitteena... Lue lisää

Jaakobin hautausmaan siivoustalkoot

Lauantaina 27.10. Pyhän Jaakobin kirkon hautausmaan siivoustalkoot klo 9 alkaen (Jaakobintie 38). Lue lisää

Työikäisten naisten saunailta

Työikäisten naisten saunailta ti 6.11.  klo 18 Rantalassa. Ilmoittautuminen... Lue lisää

Kymppisynttärit

Kymppisynttärit tänä vuonna 10 vuotta täyttäville ja täyttäneille ke 24.10.
klo 17.30-19.00 Wanhalla. Ilmoittaudu... Lue lisää

Toivoa naisille -rukousryhmä

Toivoa naisille -rukousryhmä  syyskaudella 2018 Mikaelintalolla joka toinen tiistai klo 18. Seuraava ilta ti 30.10. Lue lisää

Perheillat

Seuraava perheilta ke 14.11. klo 17.30 Rantalan leirikeskuksessa. Tervetuloa sillä kokoonpanolla, joka teille parhaiten sopii! Ilmoittaudu... Lue lisää

Raamattuluentosarja

Raamattuluentosarja syksyllä 2018 Paimion seurakunnassa. Luennot ovat torstai-iltaisin, seuraava ilta to 1.11. Illan aiheena.... Lue lisää

Stipendejä toisen asteen koulutukseen

Paimion seurakunnan hallinnoima Merivuoren rahasto myöntää stipendejä vähävaraisten paimiolaisperheiden nuorille toisen asteen koulutuksesta aiheutuvien kulujen kattamiseen vuosien 2018 – 2021 aikana. Lue lisää

Yhdistymisneuvottelut päätökseen

Paimion seurakunnan ja Sauvo-Karunan seurakunnan yhdistymisneuvottelut ovat edenneet. Lue lisää

Kellotapuli

Pyhän Mikaelin kirkon kellotapuli

Kellotapuli on rakennettu kirkon kanssa samanaikaisesti ja sen kivinen ala-osa on korjattu 1730. Kellotapuli on uusittu 1768, jolloin ala-osan muurausta korotettiin Antti Åkerblomin johdolla. Korotuksen raja näkyy seinässä.

Puinen, nykyinen ylä-osa, rakennettiin Mikael Blomgrenin johdolla. Huonokuntoinen paanukatto korvattiin 1913 galvanoidulla peltikatolla. Pian sen jälkeen koko yläpuoli, seinä- ja kattopinnat maalattiin mustaksi bitumimaalilla. Väri oli musta vuosikymmenet, aina vuoteen 1981, jolloin seinäpinnat maalattiin punaisiksi tapulin rakentamisajan tyylin mukaisesti. Väri ei pysynyt seinissä, jonka vuoksi koko ylä-osa hiekkapuhallettiin vuoden 1988 talvella niin, että peltiset pinnat tulivat täysin puhtaiksi. Saman vuoden kesällä tapuli sai nykyisen, edelleen punaisen värityksensä. Paloturvallisuuden parantamiseksi kirkon ullakolle ja kellotapuliin asennettiin 1986 kuivat sprinkleriputkistot.

Kelloja kolme

Kirkonkelloja on kolme. Kirkonkelloista vanhin, Ruotsissa valettu on vuodelta 1792 ja se on painoltaan 700 kg. Itävaltalainen, vuodelta 1968 peräisin oleva kello on painoltaan 400 kg. Hollantilainen, vuodelta 1987 peräisin olevan kello paino on 285 kg. Kaikki kellot on soinnutettu kolmisointuun Fis-a-cis.

Kellojen soitto sekä luukkujen avaaminen ja sulkeminen automatisoitiin 1968. Järjestelmä otettiin käyttöön mainitun vuoden I adventtina. Vuodesta 1987 soitto on tapahtunut tietokoneeseen tallennetun ohjelman mukaisesti. Viimeisenä kellojen soittajana toiminut Juho Laheila oli tehtävässään yli kahden vuosikymmenen ajan. Myös Ilmasen veljeksille työ oli tuttua. Pisimpiä, pituudeltaan yli puolikin tuntia olivat kestoltaan ns. marssikellot, joita menneinä aikoina soitettiin vainajaa tuotaessa kotoa kirkolle. Paimiossa marssikelloja on soitettu viimeisen kerran 1961 agronomi Eemil Yöntilän hautajaisten yhteydessä.

Ehtookelloja ja jumalanpalvelusten kutsukelloja soitettaessa kellot heiluvat. Vainajaa hautaan kannettaessa ja sanomakelloja soitettaessa vasarat lyövät paikallaan olevien kellojen kylkeen, mikä on niin sanottu kläppäyssoitto.

Rovasti Aaro Hurskaisen aloitteesta on vuodesta 1987 alkaen soitettu joka päivä kello 12 rauhankelloa Lutherin ohjeen mukaan maailmanrauhan puolesta ja kiitoksena jokapäiväisestä leivästä.

Lähde: Arimo Lähdeniitty: Kivinenältä kaikki alkoi...

Paimion Pyhän Mikaelin kirkko on avoinna tutustumista varten kesä- heinäkuussa ma-pe klo 12-16.