Ekaluokkalaisten kouluun siunaaminen

Ekaluokkalaiset siunataan koulutielle perhekirkossa su 20.8. klo 10 Paimion kirkossa. Ekaluokkalaiset kutsutaan... Lue lisää

Muskarit

Muskarit tiistaisin 5.9. alkaen Wanhalla! Ilmoittautuminen keskiviikkona 16.8. klo 9.30 alkaen... Lue lisää

70 ja 75 vuotiaiden ilmoittautuminen juhlaan

Kotiseurakuntasi kutsuu Sinut tänä vuonna 70 tai 75 vuotta täyttävä/täyttänyt yhteiseen juhlaan sunnuntaina 10.9.. Ilmoittautuminen... Lue lisää

Motoristien kirkkohetki

Motoristien kirkkohetki su 3.9. klo 14 Pyhän Jaakobin kirkossa (Jaakobintie 38, Paimio). Ohjelmassa... Lue lisää

Kuorojen syyskausi

Seurakunnan kuorot aloittavat syyskautensa! Syksyn ensimmäiset harjoitukset ovat keskiviikkona 6.9. ja torstaina 7.9. Kuoroja on... Lue lisää

Kouluikäisten kerhot

Kouluikäisten kerhot alkavat 12.9. alkaen. Tsekkaa kerhot, valitse omasi ja ilmoittaudu!

Lue lisää

Retki Turun Merimieskirkolle

maanantaina 11.9. Ilmoittautuminen.... Lue lisää

Hautausmaalle työntekijää

Paimion seurakunta etsii työntekijää hautausmaalle ajalle syyskuu - lokakuu 2017. Lue lisää

Matalan kynnyksen kirkkoillat

Suositut kirkkoillat jatkuvat syksylllä! Syksyn ensimmäinen ilta on su 10.9. klo 16 Paimion kirkossa. Illan aiheena on.... Lue lisää

Yhteisvastuu 2017

Yhteisvastuu 2017 torjuu ihmiskauppaa. Keräys käynnistyi  tuttuun tapaan helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina 5.2.2017. Yhteisvastuuvaroin autetaan... Lue lisää

Seurakunnan postiosoite muuttunut

Paimion seurakunnan postiosoite on muuttunut. Lue lisää

Kellotapuli

Pyhän Mikaelin kirkon kellotapuli

Kellotapuli on rakennettu kirkon kanssa samanaikaisesti ja sen kivinen ala-osa on korjattu 1730. Kellotapuli on uusittu 1768, jolloin ala-osan muurausta korotettiin Antti Åkerblomin johdolla. Korotuksen raja näkyy seinässä.

Puinen, nykyinen ylä-osa, rakennettiin Mikael Blomgrenin johdolla. Huonokuntoinen paanukatto korvattiin 1913 galvanoidulla peltikatolla. Pian sen jälkeen koko yläpuoli, seinä- ja kattopinnat maalattiin mustaksi bitumimaalilla. Väri oli musta vuosikymmenet, aina vuoteen 1981, jolloin seinäpinnat maalattiin punaisiksi tapulin rakentamisajan tyylin mukaisesti. Väri ei pysynyt seinissä, jonka vuoksi koko ylä-osa hiekkapuhallettiin vuoden 1988 talvella niin, että peltiset pinnat tulivat täysin puhtaiksi. Saman vuoden kesällä tapuli sai nykyisen, edelleen punaisen värityksensä. Paloturvallisuuden parantamiseksi kirkon ullakolle ja kellotapuliin asennettiin 1986 kuivat sprinkleriputkistot.

Kelloja kolme

Kirkonkelloja on kolme. Kirkonkelloista vanhin, Ruotsissa valettu on vuodelta 1792 ja se on painoltaan 700 kg. Itävaltalainen, vuodelta 1968 peräisin oleva kello on painoltaan 400 kg. Hollantilainen, vuodelta 1987 peräisin olevan kello paino on 285 kg. Kaikki kellot on soinnutettu kolmisointuun Fis-a-cis.

Kellojen soitto sekä luukkujen avaaminen ja sulkeminen automatisoitiin 1968. Järjestelmä otettiin käyttöön mainitun vuoden I adventtina. Vuodesta 1987 soitto on tapahtunut tietokoneeseen tallennetun ohjelman mukaisesti. Viimeisenä kellojen soittajana toiminut Juho Laheila oli tehtävässään yli kahden vuosikymmenen ajan. Myös Ilmasen veljeksille työ oli tuttua. Pisimpiä, pituudeltaan yli puolikin tuntia olivat kestoltaan ns. marssikellot, joita menneinä aikoina soitettiin vainajaa tuotaessa kotoa kirkolle. Paimiossa marssikelloja on soitettu viimeisen kerran 1961 agronomi Eemil Yöntilän hautajaisten yhteydessä.

Ehtookelloja ja jumalanpalvelusten kutsukelloja soitettaessa kellot heiluvat. Vainajaa hautaan kannettaessa ja sanomakelloja soitettaessa vasarat lyövät paikallaan olevien kellojen kylkeen, mikä on niin sanottu kläppäyssoitto.

Rovasti Aaro Hurskaisen aloitteesta on vuodesta 1987 alkaen soitettu joka päivä kello 12 rauhankelloa Lutherin ohjeen mukaan maailmanrauhan puolesta ja kiitoksena jokapäiväisestä leivästä.

Lähde: Arimo Lähdeniitty: Kivinenältä kaikki alkoi...

Paimion Pyhän Mikaelin kirkko on avoinna tutustumista varten kesä- heinäkuussa ma-pe klo 12-16.