Vistan hautausmaiden haravointitalkoot

Tule harrastamaan hyötyliikuntaa! Vistan hautausmaiden siivoustalkoot ti 24.10. klo 8 alkaen... Lue lisää

Peimarin seutu rukoilee

Yhteiskristillinen, yli kuntarajojen ulottuva rukousilta ke 25.10. klo 18.30 Paimion kirkossa. Rukoilemme yhdessä... Lue lisää

Luther, Agricola ja Kustaa Vaasa

Reformaation merkkivuosi: Kirkkonäytelmä Luther, Agricola ja Kustaa Vaasa ti 31.10. klo 19 Paimion kirkossa. Lue lisää

Pihakerho

Pihakerho 2-vuotiaille ja vanhemmille lapsille  Paltan päiväkerhotalon pihassa ke 25.10.  klo 9-11. Ilmoittautuminen... Lue lisää

Matalan kynnyksen kirkkoillat

Seuraava Matalan kynnyksen kirkkoilta on su 29.10. klo 16 Paimion kirkossa. Illan aiheena eutanasia. Keskustelijoina piispa.... Lue lisää

Sururyhmä

Sururyhmä aloittaa kokoontumiset torstaina 26.10. klo 10 Mikaelintalolla (Pyölintie 3). Lue lisää

Markuksen evankeliumi

Kirkkodraama Markuksen evankeliumi su 5.11. klo 16 Paimion kirkossa. Tornion kaupunginteatterin esitys, rooleissa näyttelijä Pauli Mahlamäki, joka tulkitsee... Lue lisää

Hanna-rukouspiiri

Hanna-rukouspiiri syksyllä 2017 Mikaelintalolla joka toinen tiistai klo 18. Seuraava ilta ti 31.10. .... Lue lisää

Yhdistymisneuvottelut käyntiin

Paimion seurakunnan ja Sauvo-Karunan seurakunnan yhdistymisneuvottelut käynnistyneet. Lue lisää

Seurakunnan postiosoite muuttunut

Paimion seurakunnan postiosoite on muuttunut. Lue lisää

Kellotapuli

Pyhän Mikaelin kirkon kellotapuli

Kellotapuli on rakennettu kirkon kanssa samanaikaisesti ja sen kivinen ala-osa on korjattu 1730. Kellotapuli on uusittu 1768, jolloin ala-osan muurausta korotettiin Antti Åkerblomin johdolla. Korotuksen raja näkyy seinässä.

Puinen, nykyinen ylä-osa, rakennettiin Mikael Blomgrenin johdolla. Huonokuntoinen paanukatto korvattiin 1913 galvanoidulla peltikatolla. Pian sen jälkeen koko yläpuoli, seinä- ja kattopinnat maalattiin mustaksi bitumimaalilla. Väri oli musta vuosikymmenet, aina vuoteen 1981, jolloin seinäpinnat maalattiin punaisiksi tapulin rakentamisajan tyylin mukaisesti. Väri ei pysynyt seinissä, jonka vuoksi koko ylä-osa hiekkapuhallettiin vuoden 1988 talvella niin, että peltiset pinnat tulivat täysin puhtaiksi. Saman vuoden kesällä tapuli sai nykyisen, edelleen punaisen värityksensä. Paloturvallisuuden parantamiseksi kirkon ullakolle ja kellotapuliin asennettiin 1986 kuivat sprinkleriputkistot.

Kelloja kolme

Kirkonkelloja on kolme. Kirkonkelloista vanhin, Ruotsissa valettu on vuodelta 1792 ja se on painoltaan 700 kg. Itävaltalainen, vuodelta 1968 peräisin oleva kello on painoltaan 400 kg. Hollantilainen, vuodelta 1987 peräisin olevan kello paino on 285 kg. Kaikki kellot on soinnutettu kolmisointuun Fis-a-cis.

Kellojen soitto sekä luukkujen avaaminen ja sulkeminen automatisoitiin 1968. Järjestelmä otettiin käyttöön mainitun vuoden I adventtina. Vuodesta 1987 soitto on tapahtunut tietokoneeseen tallennetun ohjelman mukaisesti. Viimeisenä kellojen soittajana toiminut Juho Laheila oli tehtävässään yli kahden vuosikymmenen ajan. Myös Ilmasen veljeksille työ oli tuttua. Pisimpiä, pituudeltaan yli puolikin tuntia olivat kestoltaan ns. marssikellot, joita menneinä aikoina soitettiin vainajaa tuotaessa kotoa kirkolle. Paimiossa marssikelloja on soitettu viimeisen kerran 1961 agronomi Eemil Yöntilän hautajaisten yhteydessä.

Ehtookelloja ja jumalanpalvelusten kutsukelloja soitettaessa kellot heiluvat. Vainajaa hautaan kannettaessa ja sanomakelloja soitettaessa vasarat lyövät paikallaan olevien kellojen kylkeen, mikä on niin sanottu kläppäyssoitto.

Rovasti Aaro Hurskaisen aloitteesta on vuodesta 1987 alkaen soitettu joka päivä kello 12 rauhankelloa Lutherin ohjeen mukaan maailmanrauhan puolesta ja kiitoksena jokapäiväisestä leivästä.

Lähde: Arimo Lähdeniitty: Kivinenältä kaikki alkoi...

Paimion Pyhän Mikaelin kirkko on avoinna tutustumista varten kesä- heinäkuussa ma-pe klo 12-16.