Vistan hautausmaiden haravointitalkoot

Tule harrastamaan hyötyliikuntaa! Vistan hautausmaiden siivoustalkoot ti 24.10. klo 8 alkaen... Lue lisää

Peimarin seutu rukoilee

Yhteiskristillinen, yli kuntarajojen ulottuva rukousilta ke 25.10. klo 18.30 Paimion kirkossa. Rukoilemme yhdessä... Lue lisää

Luther, Agricola ja Kustaa Vaasa

Reformaation merkkivuosi: Kirkkonäytelmä Luther, Agricola ja Kustaa Vaasa ti 31.10. klo 19 Paimion kirkossa. Lue lisää

Matalan kynnyksen kirkkoillat

Seuraava Matalan kynnyksen kirkkoilta on su 29.10. klo 16 Paimion kirkossa. Illan aiheena eutanasia. Keskustelijoina piispa.... Lue lisää

Sururyhmä

Sururyhmä aloittaa kokoontumiset torstaina 26.10. klo 10 Mikaelintalolla (Pyölintie 3). Lue lisää

Markuksen evankeliumi

Kirkkodraama Markuksen evankeliumi su 5.11. klo 16 Paimion kirkossa. Tornion kaupunginteatterin esitys, rooleissa näyttelijä Pauli Mahlamäki, joka tulkitsee... Lue lisää

Pihakerho

Pihakerho 2-vuotiaille ja vanhemmille lapsille  Paltan päiväkerhotalon pihassa ke 25.10.  klo 9-11. Ilmoittautuminen... Lue lisää

Hanna-rukouspiiri

Hanna-rukouspiiri syksyllä 2017 Mikaelintalolla joka toinen tiistai klo 18. Seuraava ilta ti 31.10. .... Lue lisää

Yhdistymisneuvottelut käyntiin

Paimion seurakunnan ja Sauvo-Karunan seurakunnan yhdistymisneuvottelut käynnistyneet. Lue lisää

Seurakunnan postiosoite muuttunut

Paimion seurakunnan postiosoite on muuttunut. Lue lisää

Paimenen palsta

Saarna sadonkorjuunkiitosmessussa 15.10.2017

Vietimme sadonkorjuujuhlaa. Kiitimme vuoden sadosta ja rukoilimme siunausta tulevalle satokaudelle. Säät eivät ole suosineet tänä vuonna mutta osa sadosta saatiin korjattua. Yhteiskunta vaatii paljon maatalousyrittäjiltä. On lakeja ja säädöksiä, paljon erilaisia määräyksiä. Paperityötä riittää, eikä kaikki aina tunnu mielekkäältä.

Mikä olisi lakien tärkein määräys nykypäivänä? Voisiko sitä määritellä kovin lyhyesti? Ainakin määräyksen tulisi sisältää oikeudenmukaisuuden, rehellisyyden ja yksipuolisuuden vaatimukset!

Jeesuksen aikana juutalaisessa ajattelussa maailma oli kolmen seikan varassa: lain, uhripalveluksen ja laupeudentekojen. Mutta mikä oli lain tärkein käsky, kysyivät fariseukset Jeesukselta. Jeesuksen aikalaiselta rabbi Hilleliltä kysyttiin, kykenikö hän opettamaan koko lain niin lyhyessä ajassa, että toinen jaksoi kuunnella sen yhdellä jalan seisten. Hän vastasi: ”Älä tee lähimmäisellesi sitä, mitä itse vihaat”.

Täysikasvuisen israelilaisen joka-aamuinen ja iltainen uskontunnustus sisälsi Mooseksen kirjan 6:4-5 mukaisesti; sydämen, sielun, mielen ja voiman. Jeesus vastasi, että Jumala on yksi. Kristilliseen elämään kuuluu, että Jumalaa on rakastettava koko sydämestään.

Jumalan totaalinen rakastaminen on myös lähimmäisen rakastamista. Rakkaus yhdisti nämä käskyt. On vain yksi käsky, rakkauden kaksoiskäsky. Rakkaus on lain täyttymys. Rakkauden osoittaminen on enemmän kuin uhrimenot. Jeesus yhtyy Vanhan Testamentin profeetta Hoosean näkemykseen, joka sanoi: ”uskollisuutta minä vaadin, en uhrimenoja, Jumalan tuntemista en polttouhreja”.

Jeesus vastasikin lainopettajalle, joka totesi Raamatun tekstimme kertoman mukaan, että Jumala on yksi ja Häntä tulee rakastaa koko sydämestä ja lähimmäistä niin kuin itseään. Lainopettaja vastasi hyvin mutta ei ollut täysin samaa mieltä vaan unohti Jeesuksen. Jeesus sanoikin hänelle: ”Et ole kaukana Jumalan valtakunnasta”, sillä Jumalan valtakuntaa ei voi erottaa Jeesuksen persoonasta.

Jeesuksesta alkoi uusi aika. Jumalan valtakunta tuli Jeesuksessa maan päälle. Se on omistettava sisäisesti kokonaan ottamalla vastaan Hänen ristinkuolemansa ja ylösnousemuksensa kautta syntien anteeksiantamus ja pelastus. Jumalan sisäinen tunteminen on enemmän kuin Hänen kanssaan hyvän päivän tuttuna oleminen.

Paavali sanoo korinttolaiskirjeen 5 luvussa: ”Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus: se mikä on vanhaa, on kadonnut, katso uusi on sijaan tullut”.
Aivan kuten pidät tärkeänä omassa elämässäsi tiettyjä asioita; perhettä, työtä, terveyttä niin tulee Jumalan olla ensimmäisellä sijalla kaikessa.

Jumalan on uuden elämän antaja. Hän säätää ilmat ja säät ja antaa maan hedelmälle, viljalle kasvun. Häneltä saamme rukoilla päivittäistä toimeentuloamme, kaikkia tarpeellisia asioita mutta ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa tulevaksi jokaiseen meistä. Jumalan valtakunta on sisäisesti sinussa ja minussa kun Hänen Pyhä Henkensä asuu meissä.

Aivan kuten maanviljelijöinä te tunnette maaperän, sen lannoittamisen ja kasvinsuojelun, kasvun vaiheet niin kristittykin oppii tuntemaan Jumalaa. Kristuksen sisäinen tunteminen johtaa oman itsensä sisäiseen tuntemiseen. Kirkkoisä Augustinus sanoo kirjassaan: Tunnustukset: ”Sillä se, joka rinnallasi rakastaa jotakin sellaista, jota hän ei rakasta sinun tähtesi, ei rakasta sinua tarpeeksi”.

Missä on mielemme, siellä on sydämemme. On mielemme ensisijaisesti sidottu omaisuuteen, valtaan, menestykseen vai Kristukseen ja Hänen anteeksiantavaan rakkauteensa! Jumalan sanan kylvö tuottaa hyvää hedelmää, kun se itää hyvässä maaperässä, uskon maaperässä.  Jeesus sanoo:” Te tulette tuntemaan totuuden ja totuus on tekevä teidät vapaiksi”.  Todellinen elämä ja vapaus löytyvät Jumalan yhteydessä.

Vesa Tuominen

Kirkkoherran kotisivut osoitteessa